Isadora

Isadora Duncan, slavna američka balerina, došla je u Europu, središte europske kulture, točnije u Pariz, zatim u Berlin i Beč, a potom i u Budimpeštu. Cijeli njen život odvijao se između ljubavi i umjetnosti. Nakon još jedne nesretne ljubavi odlučila je vratiti se na pozornicu i zasjati novim sjajem. Upravo tada, na vrhuncu slave i u cvijetu mladosti, došla je u Opatiju, tada okupljalište evropske gospode i odsjela u Villi Amalija.
Svojom ljepotom, osobito slobodnijim ponašanjem, plijenila je pažnju i na opatijskoj šetnici i na opatijskoj plaži. Ali izazvala je i jedan skandal. Posve slobodno družila se s najvojvodom Ludvigom Viktorom, bratom austrijskog cara.
Isadora se oduševila Opatijom. Prvi put je ispred prozora vile vidjela palmu kako podrhtava na povjeracu. Gledala ju i divila se nježnim titrajima listova. Potom je od palme preuzela to lagano podrhtavanje i unijela ga u svoj ples. Tako je zahvaljujući Isadori i njenim nježnim podrhtavanjima ruku, ramena i prstiju u povijest baleta unijela i božanstveni ples opatijskih palmi.

Podijeli s prijateljima:
Možda vas također zanima
Hotel Kvarner

Hotel Kvarner

Ovo impozantno zdanje prvi je hotel izgrađen u Opatiji, danas već davne 1884. godine. Iako je najstariji hotel na istočnoj obali Jadrana, godine mu nisu naudile. Bio je poznat kao luksuzno okupljalište austrougarske aristokracije, a danas je najljepši simbol Opatije....