Isadora Duncan, slavna američka balerina, došla je u Europu, središte europske kulture, točnije u Pariz, zatim u Berlin i Beč, a potom i u Budimpeštu. Cijeli njen život odvijao se između ljubavi i umjetnosti. Nakon još jedne nesretne ljubavi odlučila je vratiti se na pozornicu i zasjati novim sjajem. Upravo tada, na vrhuncu slave i u cvijetu mladosti, došla je u Opatiju, tada okupljalište evropske gospode i odsjela u Villi Amalija.
Svojom ljepotom, osobito slobodnijim ponašanjem, plijenila je pažnju i na opatijskoj šetnici i na opatijskoj plaži. Ali izazvala je i jedan skandal. Posve slobodno družila se s najvojvodom Ludvigom Viktorom, bratom austrijskog cara.
Isadora se oduševila Opatijom. Prvi put je ispred prozora vile vidjela palmu kako podrhtava na povjeracu. Gledala ju i divila se nježnim titrajima listova. Potom je od palme preuzela to lagano podrhtavanje i unijela ga u svoj ples. Tako je zahvaljujući Isadori i njenim nježnim podrhtavanjima ruku, ramena i prstiju u povijest baleta unijela i božanstveni ples opatijskih palmi.

Podijeli s prijateljima:
Možda vas također zanima
Mirisne peonie u vrtu Vile Ariston

Mirisne peonie u vrtu Vile Ariston

Opatija je čarolija bogata šarmom i elegancijom. Između zelenih parkova i mirisnih vrtova ističu se stoljetna arhitektonska remek djela čija ljepota je nadahnjivala svjetski poznate književnike, glazbenike i umjetnike. Kristina i Andrej upravo su u  jednoj takvoj...

Vjenčanje plišanih medvjedića Ursule i Bernia

Vjenčanje plišanih medvjedića Ursule i Bernia

Vjenčanje je izuzetan dan u životu svih mladenaca, a svadbena svečanost je kruna tog lijepog događaja koji žele podijeliti s dragim ljudima. Na žalost, pandemija je uskratila naš lijepi posao – planiranje i organiziranje vjenčanja, a mladencima njihovu svečanost....

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *